Dunia lulu

projecten in India

projecten

November 2020Ondanks de coronatijd was het toch mogelijk om de families van de schoolkinderen en nog 40 andere vrouwen voedselpakketten te geven en kleding voor Diwali.

 Project gestart november 2019


Dunia lulu cafe


We hebben tijdens ons bezoek aan Pushkar in november en december 2019 het Dunia Lulu café ingericht op de rooftop van Hotel Diamond. We hebben hiervoor o.a. een koelkast, water punfier, oven, espressomachine, meubels en planten aangeschaft.

Dit hotel wordt gerund door ons bestuurslid Mavi, die ook ter plekke de begeleiding en horecatraining verzorgt voor de Richaschool voor mensen met een beperking.

Eerder heeft Mavi tijdens zijn bezoek aan Nederland inspiratie opgedaan om in India de leerlingen van de Richaschool te trainen in horecavaardigheden. Daarvoor heeft hij onder andere in Oldenzaal café Down Town voor mensen met een beperking en de Werkwijzer bezocht.


In India is direct een begin gemaakt met de training. Dagelijks komen 2 leerlingen van de school enkele uren naar het Dunia Lulu café om vaardigheden aan te leren. Ze zijn erg enthousiast en gemotiveerd om te komen. Er zijn door deze training mogelijkheden om elders in de horeca een (betaalde) baan te krijgen op termijn.


De mijlpaal was de  officiële opening op 3 december 2019:, de internationale dag van mensen met een beperking. We hebben dat gevierd met een hapje en een drankje. Veel leerlingen van de Richaschool waren hierbij aanwezig, naast enkele andere gasten van organisaties in India die zich richten op de opvang van mensen met een beperking..


We hopen dat veel mensen de weg naar ons Dunia Lulu café weten te vinden. We zijn daarvoor op diverse terreinen actief, zowel lokaal in Pushkar als op sociale media (Facebook: dunialulucafe     instagram: dunialulucafe. ). We vinden het leuk als jullie ons volgen met de ontwikkelingen in Pushkar.
 Project  gestart 2017 

Richa school in Pushkar


In Pushkar staat een school voor verstandelijk beperkte mensen die Ved Prabha Sen  in haar eigen huis heeft gehuisvest. Ved Prabha Sen is een jonge, enthousiaste leerkracht en moeder van drie kinderen. Samen met haar man heeft ze een deel van haar niet al te grote woning ingericht voor dagelijkse opvang van verstandelijk gehandicapten. Ze wordt daarbij ondersteund door familie, vrienden en bekenden, die daarvoor de stichting Jyotirgamay Seva Santsthan Foundation hebben opgericht.

Na ons bezoek aan haar school in april 2017 hebben we besloten haar initiatief te gaan steunen.

In samenwerking met haar en de stichting Jyotirgamay  willen we een nieuw schoolgebouw neerzetten voor  mensen met een beperking. Op dit moment heeft ze 35 voornamelijk kinderen in haar huis. Ook heeft ze al een aantal ouderen die ze arbeidstraining geeft. Waarvan er ook daadwerkelijk een jongen werk heeft gekregen in een fabriek.

In het nieuwe gebouw moeten er meer mogelijkheden komen om ouderen arbeidstraining te geven, zodat ze na school ook een werkplek hebben en hun eigen geld kunnen verdienen.

Namens onze stichting sluit Maria Loman als lid aan bij de Jyotirgamay Seva Sansthan Foundation. Ook onze contactpersoon in India, Mavi Gurjar, gaat deel uitmaken van deze stichting.

Vooruitlopend op de bouw van een nieuw leer-werkcentrum willen we het al mogelijk maken haar huidige school een grotere overkapping te geven, zodat ze drie leslokalen krijgt. Ze kan de materialen voor deze uitbreiding straks meenemen naar haar nieuwe school.

Jyotirgamy Seva Sansthan Foundation heeft inmiddels bij de Indiase regering een aanvraag ingediend voor een stuk bouwgrond voor het vocational trainingscentre (VTC) in Pushkar. Mocht dit niet gehonoreerd worden, dan probeert de Foundation zelf grond te kopen. We hopen dit jaar vanuit Nederland door allerlei acties geld voor het schoolgebouw bijeen te krijgen.


Door ambtelijke bureaucratie is het onmogelijk gebleken om op korte termijn grond te krijgen voor de bouw van een nieuwe school. De school is verhuist naar Bharat Ashram in Pushkar. Hier kunnen ze 5 ruimtes gebruiken en een keuken en grote tuin voor buiten activiteiten. Wij  betalen de huur voor deze accommodatie.


We willen nu spel en ontwikkelingsmateriaal aanschaffen voor buiten activiteiten. 

Voor de arbeidstraining gaan  we de keuken aanpassen , we denken hierbij aan een koelkast, oven, kookplaat, pannen en materialen om te leren een gezonde maaltijd te bereiden.

Ook kunnen ze leren taart, cakes, koekjes en brood  bakken en te gaan verkopen.


Er worden door ons fietsen in diverse maten aangeschaft om de zelfstandigheid van de studenten te vergroten.


We hebben een vraag gekregen van de Richaschool om mee te denken in het opzetten van coöperaties voor vrouwen en meisjes in de (arme)buitengebieden van Pushkar. Hier zijn we heel enthousiast over . We willen daarbij toewerken naar een samenwerking tussen de school en de coöperaties. 


Actueel project sinds 2017


Swami Vivekanand school and Rehabilitation Centre in Neem Ka Thana


Deze school voor kinderen met een beperking hebben we bezocht tijdens ons bezoek aan India.Het hoofd van de school is Gulshan Kumar.Hij heeft de school vernoemt naar Maria.


We hebben materiaal aangeschaft voor het  vocational center.voor vrouwen zpdat ze leren in hun eigen onderhoud te voorzien


Jaarlijks schenken we in afstemming met Gulsan Sharma, directeur van de school, een substantieel  financiële bijdrage voor zijn school.

Dit project is afgerond in 2018

Kalbeliya Arts Academy

Deze school heeft ondersteuning van ons gekregen in 2016,  door middel van didactische kennisoverdracht en een bedrag om spelmateriaal te kunnen kopen voor de allerjongsten (2-4 jaar). Daarnaast hebben ze producten voor persoonlijke verzorging gekregen.

photo' s made by Juli Garan Australie


Dit project is afgerond in 2018


Ummeed school 


Dit is een school voor kinderen met een verstandelijke beperking. Ze zijn gehuisvest in een deel van een oude tempel in Pushkar, Rajastan India.

We zijn sinds 2014 betrokken bij deze school. Naast het aanschaffen van spel- en ontwikkelingsmateriaal en een muziekinstallatie, hebben de kinderen schooluniformen gekregen. Ook krijgen ze regelmatig iets extra's voor een gezonde voeding, zoals fruit. De families van de kinderen hebben verder allemaal een pakket gehad met zeep, olie, rijst, tandpasta etc.

Ook  nemen we de kinderen wel eens mee naar een restaurant in Pushkar.


 In oktober 2016 is bij de Ummeed School gestart met het inrichten van een arbeidstrainingscentrum. Dit gaat in 2017 verder vorm krijgen. Er is o.a. inmiddels een naaimachine aangeschaft en muziekles geregeld voor een blinde jongen.


Dit project is afgerond 2017

San Jose Vidyalayaschool in Ettumanoor Kerala (Zuid India).

Dit is een school voor ongeveer 140 kinderen met een verstandelijke beperking. We hebben deze school materialen gegeven en daarnaast ondersteuning voor het opzetten van jobcoach projecten.


Wilt u ons steunen ? Graag!

Ons bankrekeningnummer is NL90 RABO 03168 15470

t.n.v. Dunia lulu 

ANBI status  RSIN/ fiscaal nummer 857318317